krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX2013
MARIBOR, SLOVENIJA
Festival 6.−9. november
Razstava 6.−25. november
Monika-in-Damir-Pecnik

Kreativno raziskovanje vizualizacij organskih materialov, VJ PostArtLab in DJ Damir P. f.k.a. D’Sun

Festival MFRU in PostArtLab vzpostavljata eksperimentalno okolje, ki uvaja nove metodologije in epistemologije ustvarjanja ter spoznavanja narave na nivoju čutil (sluh, vonj, okus, vid, tip). Z mešanjem elektronike, elektronske glasbe in organskih snovi ustvarjamo umetnost, ki govori o zapletenih odnosih med tehnologijo in konceptih narave, ki se pod vplivom evolucije, enako kakor človeštvo, konstantno spreminja.

Projekt nagovarja intermedijske konceptualne pristope in spodbuja transdisciplinarno sodelovanje ter preplet sodobnih tehnologij, zvokov in vizualnih podob. Ob tem poskuša vzpostaviti odprt dialog o razmerju med umetnimi in naravnimi okolji, ki so dostopna za vse in izboljšujejo kvaliteto bivanja.

VJPostArtLAb: Monika Pocrnjić, Jerneja Rebernak, Barbara Seme, Daša Slavič

Sorodne akcije:

http://www.flickr.com/photos/scalefreenetwork/sets/72157635470661222/

 

Monika Pocrnjić (1987) je absolventka likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Trenutno razvija laboratorij PostArtLab znotraj prostorov GT22, kjer poskuša aktivno raziskovati vrednosti estetske dimenzije, ki opredeljuje umetnost kot komunikacijsko izkušnjo. Sodeluje z multimedijskim centrom Kibla v Mariboru, GT22, Sončkom iz Ptuja (specialna pedagogika in likovna terapija), ekipo Biomodda ter SGMK (Schweizeriche Gesellshaft Fur Mechatronische Kunst) v Švici.

Jerneja Rebernak, diplomirana komunikologinja (Univerza v Ljubljani) in magister Medijskih študij (Univerza v Amsterdamu) je bila zaposlena na Azijsko-Evropski Fundaciji v Singapurju ter na Evropski kulturni fundaciji na Nizozemskem. V zadnjih dveh letih je pri zavodu Maribor 2012 koordinirala mednarodni program Kulturnih Ambasad. Od februarja 2013 je programski vodja Kulturnega Središča Evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju. V okviru GT22 soustvarja PostArtLab, raziskovalni in ustvarjalni laboratorij znanj, mrež, AV in DIY hackerskih eksperimentov.

Barbara Seme je absolventka likovne pedagogike, ki aktivno deluje kot mentorica za otroke, kot projektni vodja študentskih akcij, vodi različne likovne delavnice in sodeluje pri organizaciji kulturnih dogodkov. Trenutno je dejavna v Umetnostni galeriji Maribor, v društvu Rezidenca Maistrova, kot prostovoljka v društvu Hiša!, sodeluje pa z ekipo PostArtLab, GT22. Kot ustvarjalka se je predstavila na osmih skupinskih razstavah od tega z eno v tujini.

Daša Slavič je boemska potujoča umetnica, ki deluje v Ljutomeru, Mariboru, Ljubljani. Ukvarja se z vsemi grafičnimi tehnikami, raziskuje stihijsko otroško linijsko risbo, v slikarstvu se poslužuje primitivne-naivne umetnosti, navdušuje se nad kiparskim vretenom in keramiko ter izdelavo nakita iz naravnih materialov, ukvarja se tudi z mikrokozmičnimi video projekcijami – tako imenovanimi VJ-performansi, fotografijo, poezijo, stripom,(bila) je študentka likovne pedagogike v Mariboru, ampak je raje neinstitucionalna in dostikrat rajši kot na faks gre v gozd zganjat land art, frulit na flavto po ulicah ali pesnit poezijo neuslišani ljubezni.

DJ Damir Pečnik f.k.a. D’Sun se na glasbeno sceno vrača po petletnem premoru. Fuzija funka in eksperimentalne glasbe, nadgrajena z Damirjevim značilnim kreativnim nabojem, ki obiskovalcem ježi kožo, bo v okviru festivala MFRU-KIBLIX ob kolaborativnem trčenju z vizualnim svetom Monike Pocrnjič na svojstven način osmislila temo letošnjega Festivala.

DamirPecnikUmetnost rolanja, ne le po sceni, temveč po valovih digitalne glasbe ter termiki sintetiziranih zvokov, kakršno smo poznali recimo v devetdesetih, podkrepljeno z vizualnimi efekti in animiranimi subverzivnimi podtoni, se s tem dogodkom vrača ne le v naše malo mesto, temveč v našo zavest nasploh.