krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX2013
MARIBOR, SLOVENIJA
Festival 6.−9. november
Razstava 6.−25. november
performace 3D koncert

Koncert 3D tiskanja, Jože Slaček, Primož Oberžan, Jan Sterniša, ORTOTIP

Projekt izkorišča zvočnost, značilno za delovne procese tiskanja s plastično žico. Dva tiskalnika tiskata dva različna predmeta, s čimer bodo zvočni učinki sicer različni, zaradi značilnih ponavljajočih se gibov pa obstaja verjetnost občasne sinhronosti. Ritmično podlago nadgrajuje nastop bobnarja. Performans je dopolnjen z video projekcijo, sestavljeno iz 3D animacij in živo zajetega posnetka.

Zgodba 3D tiskanja se je pričela leta 1986 z izumom stereolitografije, pri kateri so toplotni laserji iz surovih materialov izdelovali samostojne oblike. To je bil povod za razvoj modelov 3D tiskalnikov, ki predstavljajo sodobne namizne tiskalnike ali »osebne tovarne«. 3D tiskalniki so tehnologija, ki trenutno obeta največje spremembe prihodnosti. Pričakovanja so izjemna: izdelovanje oblačil, zdravil, hrane in celo človeških organov. Skozi predlagani program bomo delno osvetlili možnosti 3D tehnologij in njihovo ustvarjalno uporabo.

Performans

Pogovor z umetniki

Biografija

Primož Oberžan je diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti iz filozofije in sociologije kulture. Med leti 1989 in 1996 bobnar punk rock zasedbe Not 4 sale. Leta 1997 ustanovi glasbeni kolektiv The Stroj, s katerim začne uresničevati glasbeno vizijo z glasbenim strojem iz odpadnih materialov ter desetimi tolkalci in performerji.  Zadnja leta deluje predvsem kot glasbenik, konstruktor inštrumentov, glasbeni pedagog v tolkalski šoli Strojnica ter kot gostujoči predavatelj iz področja kimatike in metamehanike.

Jože Slaček je ustvarjalec na področju videa, animacije, multimedijev in iniciator mednarodnih festivalov računalniških umetnosti v Mariboru. V Sloveniji redno izvaja dejavnosti s področij intermedijskih umetnosti, organizira predavanja, projekcije, razstave in festivale. Kot producent in kustos je sodeloval pri projektu nanoUmetnost, izvedenem v okviru EPK2012 Maribor. Soizvedel je tudi razstavo Muzej robotov v UGM in galeriji A+A.

Jan Sterniša je diplomiral na višji strokovni šoli Academia kot inženir medijske produkcije. Ukvarja se s 3D oz. prostorskim oblikovanjem in animacijo. Sodeloval je na razstavi Prodajalna robotov v Kulturnem Inkubatorju kot 3D animator. Kot 3D oblikovalec sodeluje pri izvedbi projekta Kibernetično gledališče in 3D Corpus.