krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX2013
MARIBOR, SLOVENIJA
Festival 6.−9. november
Razstava 6.−25. november
qArT Grusovnik_izolirtrak_medianox

POVABILO NA DELAVNICO Q:aRT

MFRU-KIBLIX2013
Maribor, 6.–9. november 2013
Mednarodni Festival Računalniških Umetnosti – MFRU

POVABILO NA DELAVNICO Q:aRT

Urbanistično-informacijski poseg
Avtor: kulturno-umetniška iniciativa: WERCATOR
(Tomaž Grušovnik, Neža Mekota, Tina Merica)

Projekt v sklopu festivala MFRU-KIBLIX2013 preiskuje umetniški in informativni potencial QR kod (dvodimenzionalnih kod, primernih za skeniranje z mobilnimi napravami).

Kot napovednik festivala skuša projekt Q:aRT informirati širšo javnost o namenu in vsebinah festivala MFRU-KIBLIX: generirane kode bodo namreč preusmerjale na spletne vsebine, ki bodo posredovale informacije o festivalu. S tem bo projekt preiskoval ne le potencial, ki ga imajo QR kode za informiranje javnosti, temveč tudi potencial različnih mestnih lokacij, prostorskih točk in vozlišč, za informiranje s pomočjo QR kod.

Pedagoški moment projekta zavzema predavanja in delavnico, v katerih se bodo obiskovalci lahko pozanimali o celotnem procesu izvajanja projekta in pri njem tudi aktivno sodelovali. Sodelujoči bodo tako dobili pester nabor informacij, povezanih s projektom, ki zavzemajo izdelavo QR kod, informacije o načelih informiranja v javnem prostoru, o pravnih dilemah, povezanih z informiranjem na javnih prostorih, pa tudi informacije o potencialih večmedijskih umetnosti.

Predavanja in delavnica se pričnejo v sredo, 23. oktobra 2013, v galeriji Media Nox, Židovska ulica 12, Maribor, ob 18.00 uri, zajemajo pa:
– predstavitev projekta skozi predavanje Tomaža Grušovnika, ki bo predstavilo osnovne značilnosti qr kod in njihovega umetniškega potenciala
– predavanje Neže Mekota, ki bo posredovalo informacije o urbanističnih in prostorskih dejavnikih, ki igrajo ključno vlogo pri javnem informiranju, ter o pravnih okvirjih umetniških intervencij v javne prostore
– delavnica v zvezi z oblikovalskimi in estetskimi načeli izdelave qr kod (vodi Tina Merica)

Po delavnici bo sledil posvet glede prostorskih mest, kamor se bodo namestile qr kode. Po posvetu pa bodo udeleženci in vodje pričeli nameščati kode na izbrane lokacije.

Sklepno predavanje, ki bo povzelo osnovne ugotovitve eksperimenta (primernost različnih izbranih lokacij za nameščanje qr kod ter število dostopov iz posameznih lokacij) bo ob koncu festivala, in sicer v soboto 9. novembra 2013, na Valvasorjevi 40, v prostoru KIBLA Portal v Mariboru.

Več o delavnici

VLJUDNO VABLJENI!

Wercator – najboljši sosvet!