krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX2013
MARIBOR, SLOVENIJA
Festival 6.−9. november
Razstava 6.−25. november

Nina Jeza: MFRU in KIBLIX

19. mednarodni festival računalniških umetnosti MFRU (v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor) se v Sloveniji ponaša z najdaljšo tradicijo. Z odpiranjem prostora računalniških umetnosti ter privabljanjem širokega spektra interdisciplinarnih gostov skrbi za ustrezno umestitev digitalnih in intermedijskih umetnosti pri nas. Družno z Multimedijskim centrom KIBLA in njihovim festivalom KIBLIX, ki prav tako beleži že 12. leto obstoja, orje ledino na področju razvoja novih medijev ter povezovanja različnih umetniških in tehnoloških disciplin. Rezultat sodelovanja je bila leta 2010 ustvarjena skupna platforma za umetnost, znanost in tehnologijo MFRU-KIBLIX.

Letos se festivala odvijata v skupnem prostoru zapuščene tekstilne tovarne na Valvasorjevi 40 v Mariboru, v KIBLA Portalu.

Povezovalni naziv festivala MFRU-KIBLIX2013 “Ko svetovi trčijo” si naslov sposoja iz klasike znanstveno-fantasičnega filma “When Worlds Collide” iz leta 1951. Simbolika filma poudarja razdvojenost, paradoks prepada med razvitim in nerazvitim tretjim svetom. Festival MFRU-KIBLIX2013 v tem kontekstu simbolizira živo naravo, realnost, v kateri živimo, ki je prepletena in odvisna od bliskovitega razvoja znanosti, tehnologije in, posledično, umetnosti, da ji je danes že nemogoče slediti.

MFRU-KIBLIX2013 predstavlja most med teoretskimi in praktičnimi vsebinami intermedijskih umetnosti. Povezuje jih z digitalnimi mediji, znanstvenimi dosežki, tehnološkimi novostmi. Spodbuja interaktivno sodelovanje različnih smeri digitalnih umetnosti ter njihovo integracijo v praktično, torej produkcijsko ali pedagoško okolje. Računalniška umetnost je osnova novih medijev, s čimer računalnik postaja orodje, umetnik pa ostaja kreativni ustvarjalec.

Vendar – ali je to res? Ali pa je morda ravno obratno? Nabor umetnikov na področju Slovenije in Evrope, ki se ukvarjajo z intermedijsko in računalniško umetnostjo, predstavlja zanimive pristope. Festival omogoča vsakoletno promocijo sodobne umetniško-programske smeri, katere globalni učinek stopnjuje moderna tehnologija, zato je vloga festivala kot inkubatorja novih, predvsem domačih mladih avtorjev, še posebej pomembna. Prispeva namreč k dopolnitvi mestne programske vrzeli, s čimer umešča Maribor med evropska festivalska mesta.

Ljudje nimamo časa, še manj pa možnosti, da bi tehnološkemu razvoju inštitutov in raziskovalnih organizacij samostojno sledili, zato je festival edinstvena priložnost, da lahko vsaj del tega napredka spoznamo preko umetniških pristopov do novih tehnologij in kreativne uporabe računalnika. Umetniki razmišljajo vizionarsko, skušajo biti korak v prihodnosti in hkrati odraz in komentar družbe, zato razvijajo interaktivne instalacije, robote, eksperimentirajo s sodobno tehnologijo, tiskajo 3D predmete iz najrazličnejših materialov, od naravnih do umetnih. Interdisciplinarnost znanosti, tehnologije in umetnosti tako hkrati omogoča razvoj transdisciplinarnosti – povezujočih modernih konceptov, ki za razumevanje potrebujejo skupno sodelovanje omenjenih.

Festivalsko dogajanje se letos osredotoča na dva temeljna vidika. To sta umetniški in izobraževalni modul, s čimer sledimo osnovnemu cilju interdisciplinarnega mreženja, ki je nujno povezano z raziskovanjem, izobraževanjem ter perceptivnostjo v različnih prostorih sodelujočih umetnikov, ki realni delež izobraževalnega procesa, skozi katerega so šli v okviru formalne izobrazbe, zaradi lastne umetnosti konstantno in nenehno nadgrajujejo, se izpopolnjujejo ter izobražujejo.

Izobraževalni oziroma pedagoški pristop festivala cilja na šolarsko, dijaško in študentsko populacijo – vključevati hoče mlade od osnovnih in srednjih šol do študentov. Usmerjenost formalnega izobraževalnega sistema je namreč še zmeraj preveč enosmerna, premalo interdisciplinarna, s čimer ostaja zaprta v ozki domeni lastne znanstvenosti, ki ji v globalni dobi vse bolj topi parafinske peruti. Šolstvo se trmasto oklepa mnenja o nevarnosti pretirane uporabe računalnikov in sodobnih naprav, pri čemer opozarjamo na preprosto dejstvo, da to pravilo velja za prav vsa področja človekovega delovanja.

Ko pride do trka svetov, nastanejo novi svetovi: od 6. do 9. novembra 2013 bo potekal aktivni del festivala MFRU-KIBLIX z delavnicami, ki jih bodo vodili različni mentorji, profesorji z različnih področij robotike, elektrotehnike in elektronike, strojništva, ter študentje različnih fakultet, dijaki in učenci ter tudi umetniki sami. Zvrstile se bodo zaključne okrogle mize delavnic, diskusije, predstavitve, pogovori z umetniki in predavanja. Predstavil se bo kampus študentov iz Izraela ter študenti likovne pedagogike Pedagoške fakultete Maribor v sodelovanju s študenti FERI.

Festival MFRU-KIBLIX2013 spremlja razstava umetniških svetov Maše Jazbec, Eve Petrič, Zorana Srdića Janežiča, Tiaga Martinsa in dela Saše Spačal, Maje Smrekar, Kathy High, Dragane Sapanjoš, Robertine Šebjanič, Ricarda O’Nascimenta, Therese Schubert, Oscarja Martina, ki bo na ogled do 25. novembra 2013 na razstavišču KIBLA Portal.

Razstava v razstavi z naslovom Od 2D do 3D umetnika in profesorja Vojka Pogačarja predstavlja pregled razvoja računalništva od računalniške grafike do 3D tiska. Nadgradnja 3D tiskanja je skupni performans Jožeta Slačka, idejnega očeta festivala MFRU, ter glasbenika in umetnika Primoža Oberžana, ki bosta s sodelovanjem podjetja OrtoTip izvedla koncert 3D tiskanja. Festival spremljajo še sprostitveni dogodki z Gaming Lounge in vsakodnevnim DJ in VJ zaključkom.