krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX2013
MARIBOR, SLOVENIJA
Festival 6.−9. november
Razstava 6.−25. november
Zoran-S.-Janezic-r

ZORAN SRDIĆ JANEŽIČ (SI): 3D corpus indeterminata

3D instalacija, 2013

Zoran Srdić Janežič predstavlja sedem multiplov svojega telesa s prašičjo glavo, ki dramatično napovedujejo končni kipec prašičjega telesa z umetnikovo glavo iz njegove masti. Avtorja privlači neposrednost materialov, pri čemer mast predstavlja materinstvo, rodnost in hranilnost.
Srdić Janežič z multiplikacijo telesa izziva idejo o individualnosti, ki ni nekaj enotnega, kar bi bilo torej moč predstaviti z vizualno upodobitvijo telesnosti, temveč je individualnost vedno raztelešena in neskladna.
Pri izdelavi prašička v programu Maya, ki se uporablja za pripravo »naredi sam« domačega tiskanja 3D objektov, je nastal tudi animirani video z virtualnim prašičem, ki sublimira umetnikovo živalsko naravo.
»Vsak človek ima svoj ‘yawp’, ki obtiči med telesom in nesnovnim zvokom in je izven področja jezikovnega, pomenskega ali razumljivega.«

http://sites.google.com/site/zoransrdic/
http://gulag.si/

Biografija

zoran-osebnaZoran Srdić Janežič je akademski kipar, vizualni umetnik, videast, lutkar in intermedijski umetnik. Zanima ga humor, s katerim poudarja nevralgične točke našega vsakdana. Metode za izdelavo lutk pogosto vključuje v kiparstvo in uporablja v performansih. Kot performer izhaja iz tematike javnih kipov in njihovih funkcij v javnem prostoru, iz telesa ali iz javnih intervencij.