krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX2013
MARIBOR, SLOVENIJA
Festival 6.−9. november
Razstava 6.−25. november
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KARL HEINZ JERON (DE): Dingliebe (Ljubezen do stvari)

Zvočna instalacija, 2011

Dingliebe govori o refleksiji, zaznavanju in tekmovanju med dvema kompleksnima jezikoma. Prvi je jezik znanosti, drugi pa jezik umetnosti, ki mora razumeti znanost, čeprav ne želi postati znanost. Ideje o tem, kaj dobra znanost je ali kaj naj bi bila, ter podobe znanosti in znanstvenosti, so težko razumljiva vprašanja, ki pa niso zaradi svoje kompleksnosti nič manj pomembna.

V instalaciji se glede na uporabljene materiale spreminjajo zvoki, njihova barva in glasnost. Na ta način se iz najosnovnejših elementov oblikujejo improvizirane glasbene skladbe. Zvočna instalacija se navezuje na koncept aleatorične glasbe, ki temelji na naključju in improvizaciji, izvajajo pa jo umetniki kot so John Cage, Pierre Boulez ter Iannis Xenakis.

Opis projekta in fotografije: http://jeron.org/dingliebe/

Pogovor z umetnikom

Biografija

Karl-Heinz-Jeron-cv-smallKarl Heinz Jeron se je rodil leta 1962 v mestu Memmingen, Nemčija. Živi in dela v Berlinu. Od leta 1999 je član strokovnega združenja likovnih umetnikov Berlinu. Od leta 2000 do 2006 je bil profesor na berlinski univerzi za umetnost. Od leta 2004 je član nemškega združenja umetnikov. Jeronovo delo je bilo prikazano v ZKM Karlsruhe, na Ars Electronica v Linzu, Documenta X., ICA v Londonu, v Walker Art Museum, Minneapolis, berlinski galeriji Berlin in v muzeju sodobne umetnosti v San Franciscu.
www.jeron.org