krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX2013
MARIBOR, SLOVENIJA
Festival 6.−9. november
Razstava 6.−25. november
Vojko P.IO-01

VOJKO POGAČAR (SI): Od 2D do 3D (Od računalniške grafike do 3D tiska)

1983–2013

Guttenbergov izum tiskarskega stroja predstavlja temelj kasnejšemu razvoju lingvistike in gramatike. Tiskarski stroj postane reprodukcijsko sredstvo za razmnoževanje znanja, omogoča razvoj kulture pisanja in branja ter kasneje vznik osnovnošolskega izobraževanja.
Izum računalniške tehnologije predstavlja za današnji čas novodobni reprodukcijski stroj, ki omogoči resnično dvosmerno komunikacijo, hkrati pa zraven lingvistične integrira še slikovno informacijo. Vsaka dimenzijska raven tako predstavlja naraščanje kompleksnosti.
V prvih soočenjih z računalnikom v osemdesetih se je avtor loteval ekspresivne in animirane risbe ter slikanja. Med drugim je raziskoval variacije na temo poligoniziranih površin, takrat še minimalno prostorsko moduliranih.
Po treh desetletjih pa se je poligonizirana površina povsem drugače osmislila in prostorsko umestila. V avtorjevem primeru je nastala kot posledica 3D modelov lastnega telesa in bila nato interpretirana kot notranja pokrajina: sprehod po notranjosti ali zunanjosti lastnega telesa.

Pogovor z umetnikom

Biografija

Vojko P. osebna_8713mVojko Pogačar je diplomiral na ALU v Ljubljani. Je član Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), združenja likovnih umetnikov Pariz – Belleville, umetniške skupine 3H30 (Pariz – Bordeaux) in član umetniške skupine AntArtika (1997). Leta 2010 postane predsednik SZB – Slovenskega združenja za barve, naslednje leto pa s kolegi ustanovi D.COMP – Dizajn center odličnosti v sklopu RAZ:UM-a. Kot izredni profesor poučuje inženirsko oblikovanje na fakulteti za strojništvo univerze v Mariboru.