krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX2013
MARIBOR, SLOVENIJA
Festival 6.−9. november
Razstava 6.−25. november
qArT Grusovnik_izolirtrak_medianox

Q:aRt

Kulturno-umetniška iniciativa WERCATOR: Tomaž Grušovnik, Neža Mekota, Tina Merica

Projekt preiskuje umetniški in informativni potencial QR kod. Najprej gre za umetniško delo, ki skuša z likovno intervencijo v mestni prostor prevprašati razliko med virtualnim in dejanskim, po drugi strani pa se v sklop festivala vključuje kot njegov napovednik.

Q:aRt združuje delavnico in predavanja o izdelavi QR kod, procesu izdelave šablone za grafite, o načelih informiranja v javnem prostoru, podane pa bodo tudi informacije o potencialu večmedijskih umetnosti.

Pogovor z umetnikom

Biografija

TomazGrusovnikTomaž Grušovnik je filozof, publicist in likovnik. Je avtor znanstvene monografije »Odtenki zelene«, Fulbrightov štipendist, gostujoči profesor na Univerzi v Oslu in prejemnik nagrade Glasnik znanosti 2012. Samostojno je razstavljal v Kopru, na Dunaju ter v Ljubljani v sklopu Meseca oblikovanja. Sodeloval je pri večmedijskem dogodku »Črni vran« v ljubljanskem K4.

QartnezaMekota

Neža Mekota je absolventka Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Trenutno pripravlja diplomsko nalogo z naslovom ‘Poskus rekonstrukcije baročnega parka Turnišče pri Ptuju’.Ukvarja se s kuratorstvom (BIG Creative, Mesec oblikovanja 2012), oblikovanjem interierjev (Ptujska tiskarna), oblikovanjem svetlobe (Strle svetila), grafičnim oblikovanjem, scenografijo in ilustracijo (’Drevesnica Amanna in čarobni prijatelj’ avtorice Urške Orešnik- Anchea). Je aktivna članica kulturno umetniške iniciative Črni vran. V okviru Mednarodnega literarnega festivala Vilenica 2013 je pripravila multimedijske razstave ++386 Avtor za na pot.

QaRtTINAMericaTina Merica je krajinska arhitektka, rojena v Murski Soboti. Ustvarja na različnih področjih urbane kulture, organizira glasbene in vizualne dogodke, vodi delavnice, največ pa se posveča kulturno–umetniškim prostorskim intervencijam.  V okviru EPK Maribor 2012 je lani v Murski Soboti skupaj z zavodom DrMr pripravila vrsto glasbenih in vizualnih urbanih intervencij in delavnic pod skupnim imenom PREJK12, za kar so bili povabljeni tudi na mednarodno konferenco Kako transformirati degradiran javni prostor v mariborsko Kiblo. Letos je sodelovala na 28. literarnem festivalu Vilenica 2013 v sklopu projekta ++386 Avtor za na pot.